Arheolozi otkrili dokaz o postojanju Betlehema

Arheolozi su otkrili malen glineni pečat s natpisom "Betlehem" koji bi mogao biti dokaz o postojanju tog lokaliteta u doba što se spominje u Svetom pismu, objavile su u srijedu Izraelske službe za antička istraživanja. "Taj prvi drveni predmet opipljiv je dokaz o postajanju grada Betlehema koji se spominje u Bibliji, a otkriven je nedavno u Jeruzalemu", navodi se u priopćenju.

Pečat veličine 1,5 centimetara koristio se za ovjeru dokumenata, a otkriven je na nalazištu zvanom Davidov grad u podnožju bedema staroga grada Jeruzalema. "To je prvi spomen imena grada izvan Biblije iz razdoblja prvog Hrama u Jeruzalemu što dokazuje da je Betlehem bio lokalitet u doba Judejskog kraljevstva, čak možda i iz ranijeg razdoblja", rekao je Elik Shukron, voditelj iskapanja. Shukron drži da je pečat dio poreznih dokumenata koje je Betlehem slao kralju u Jeruzalem u sklopu poreznog sustava kakav se primjenjivao u 8. i 7. stoljeću prije Krista. Betlehem se prvi put spominje u Knjizi Postanka kao mjesto Rahelina groba. Rahela je bila žena patrijarha Jakova.

slobodnadalmacija.hr

A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena. (Mihej 5:1)