Stvari nisu uvijek onakve kakve se čine

Dva anđela zaustavila se želeći prenoćiti pred jednom kućom, vilom, u kojoj je stanovala ugledna i dobrostojeća obitelj.

Obitelj ih je hladno primila i nije im željela ponuditi gostoprimstvo u velikoj i lijepo uređenoj gostinjskoj sobi. Umjesto toga ponudili su im hladni i neugledni podrum. Dok su si prostirali ležajeve na tvrdom i vlažnom podu, stariji anđeo primijeti rupu u zidu i odmah ju popravi. Kada je mlađi anđeo upitao zašto, stariji mu odgovori: "Stvari nisu uvijek onakve kave se čine". Iduće noći čudesan se par našao pred skromnom, gotovo sklepanom  kućom u kojoj su stanovali jedan stočar i njegova žena. Oni su ih rado ugostili. Nakon što su s njima podijelili ono malo hrane koju su imali, bračni par je prepustio i svoj krevet gostima koji su izgledali prilično umorni. Kada je ujutro sunce počelo izlaziti, stočar i njegova žena bili su u suzama. Njihova najvrjednija i najljepša krava, koja im je trebala za kakav, takav napredak, je uginula i eno leži nepomična na polju. Mlađi anđeo je bio ljutit i upitao je starijeg: "Kako si mogao dozvoliti da se to dogodi? Prvi čovjek je imao sve, nije se prema nama lijepo ponio, a ti si mu pomogao. Druga obitelj je imala malo i to je spremno podjelila s nama. Čak su nam i svoj krevet ustupili,  a ti si dopustio da im ugine najljepša krava!" "Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine", odgovori stariji anđeo.

"Kada smo boravili u podrumu vile, primijetio sam u zidu rupu gdje je bio pospremljen novac. Budući da su vlasnici bili toliko zaslijepljeni pohlepom da nisu s nama bili pripravni podijeliti dio svojih dobara, ja sam zapunio rupu tako da ne nađu bogatstvo. Druge noći, kada smo boravili kod stočara, anđeo smrti došao je po njegovu ženu koja je bila na smrt bolesna, a da to nije ni znala. Ja sam ga zamolio da umjesto nje uzme kravu."

"Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine."

Ponekad je ono što mi doživljavamo kao zlo u biti velika sreća... i zato se neke stvari za koje molimo i koje želimo ne ispune odmah. Ako čovjek smogne postojanosti, nada se u teškim trenucima i usprkos padovima čini dobro, sve će biti dobro. Sve će biti dobro. Možda ne odmah, kako bi mi  željeli, ali biti će.

Autor nepoznat