Kaka – ja pripadam Isusu

Kada sam imao osam godina, preselio sam se u Sao Paolo gdje sam počeo igrati nogomet. Oduvijek sam volio igrati nogomet. Igrao sam za juniorski tim Sao Paolo 2000 godine. Bili smo usred Paulista juniorskog natjecanja kada sam dobio žuti karton. Zbog suspenzije na idućoj utakmici, iskoristio sam trenutak slobodnog vikenda da posjetim svoju baku i djeda koji su živjeli u Caldas Novas u to vrijeme.

Moj brat, roditelji, djed, baka i ja otišli smo u vodeni park. Kako sam se spuštao niz tobogan u bazen, udario sam glavom o dno bazena i moj vrat je škljocnuo. Imao sam prijelom šestoga kralješka u vratu. U tom trenutku, nisam imao pojma što se dogodilo. Izašao sam van iz bazena s jakom glavoboljom i moj brat koji se spustio niz tobogan odmah nakon mene, pitao me je što se dogodilo. Rekao sam kako sam udario glavom o dno bazena. Vidio je krvarenje i uvjerio me da odem na hitnu pomoć. Od tamo smo otišli u bolnicu na snimanje vrata. Prema snimci sve je bilo u redu. Dobio sam nekoliko šavova na glavi i to je bilo to.

Vratio sam se u Sao Paolo na trening u ponedjeljak, kao i u utorak, cijelo to vrijeme sa slomljenim vratom. U utorak sam pozvao trenera i fizioterapeuta i rekao im da više ne mogu podnijeti bol. Poslali su me u bolnicu gdje su ponovno Brazil ekipanapravili snimanje. Na snimci se ovaj put vidio prijelom šestoga kralješka. Svi, uključujući doktora, su mi rekli da sam imao sreće što se nije dogodilo ništa ozbiljnije. Rekli su mi da sam mogao ostati paraliziran i da izgubim sposobnost hodanja i igranja nogometa. Ja vjerujem da to nije bila samo sreća. Vjerujem da me je Bog zaštitio u to vrijeme, da se ne dogodi ništa ozbiljnije.

Mnogi ljudi misle da sam postao kršćanin nakon ove nesreće, ali to nije točno. Moji roditelji su kršćani i odgojili su me u biblijskim vrijednostima. Nesreća se dogodila u listopadu 2000 godine kada sam igrao osnovni položaj u Sao Paolo juniorskom timu. Tijekom studenog i prosinca, morao sam nositi ovratnik i nisam mogao igrati. Ponovno sam počeo igrati u siječnju 2001 i nakon 10 do 15 dana bio sam pozvan da igram za Sao Paolo profesionalni tim. Zbog ovoga, vjerujem da je Bog imao svrhu kroz onu nesreću. To je nešto što se dogodilo upravo prije nego što sam dobio blagoslov igrajući kao profesionalac u Sao Paolu i prije nego što je započela moja karijera profesionalnog nogometaša.

Kao što sam rekao prije, moji roditelji su me uvijek učili o Bibliji i njezinim vrijednostima, a također i o Isusu Kristu i vjeri. Nisam imao specifično iskustvo obraćenja, ali malo po malo, prestao sam samo slušati ljude koji su govorili o Isusu o kojem su me roditelji učili i došlo je vrijeme kada sam želio doživjeti svoje osobno iskustvo s Bogom. Jedno od tih iskustava s Bogom bilo je kada sam se krstio s 12 godina. To je bio jako važan korak u mojem hodu s Isusom i ubrzo nakon toga mnoge stvari počele su se događati u mojem životu  gdje sam mogao iskusiti Boga u pravom smislu.

Trebao sam Isusa svakodnevno. Isus kaže u Bibliji da bez njega ja ne mogu učiniti ništa. Imam dar i kapacitet da igram nogomet zato što mi je to Bog dao. Onoga dana kada bude želio da radim nešto drugo, radit ću nešto drugo i zbog toga trebam Isusa svaki dan u svojem životu. Uspješan sam u financijskom životu i u svojem profesionalnom životu, ali sve to je od Boga i to je dar milosti od njega u mojem životu. Za sve što imam, zahvaljujem Bogu.

Razlika koju Isus čini u mojem životu je da sam ja uvijek pobjednik, uvijek ću imati radost i uvijek ću imati uspjeh. To ne ovisi o situaciji u kojoj se nalazim ili ću se naći. To mi donosi veliki mir.

Obično kažem ljudima koji pitaju da je Biblija kao uputstvo koje dobiješ kada kupiš određeni proizvod. Sve što nam treba sadrži u sebi. Čitanje Biblije svaki dan me čini sretnim, proučavajući je i biti u zajedništvu s Bogom i učiti više i više o Isusu.

Pobijedit ću u mnogim utakmicama i izgubit ću ih mnogo, ali prava pobjeda je imati Isusa u svojem životu. To je život igrača, život osobnog odnosa i trajno prijateljstvo, znajući da je Bog naš Otac. Mogu reći da sam pobjednik i da sam pobjedonosan zbog toga što Isus živi u mojem životu. Ne, nikada ga neću prestali slijediti.

 

 

Ricardo Izecson dos Santos Leite
www.goancommunity.com