William Carey - otac moderne misije

William Carey je bio engleski baptistički misionar koji je posvetio svoj život širenju evanđelja u Indiji. Služeći tamo kao misionar od 1793. do svoje smrti u 1834. godini nadao se prevesti Sveto Pismo (Bibliju) na što je više moguće indijskih jezika i narječja.

Carey je nadzirao izradu Indijskog prvog tiskarskog stroja. Osnovao je veliku tiskaru u gradu Serampore. Ondje je napravio i svoj prijevod Biblije. Zgrada je bila 200x50 stopa, a dvadeset prevoditelja je radilo uz slagače, novinare, uvezivače i druge pisce. Dana 11. ožujka 1812., Carey je podučavao u Kalkuti. Dok njega nije bilo u tiskari je planuo požar. Unatoč mnogim satima iscrpnih napora u borbi protiv požara, zgrada je izgorjela do temelja.

Samo pet komada opreme je bilo spašeno. Careyeva cijela knjižnica, njegov završeni Sanskrt rječnik, dio njegovog Bengal rječnika, dvije knjige iz gramatike i deset prijevoda Biblije su bili izgubljeni. Također su bili uništeni tiskarski setovi za printanje na 14 različitih jezika. Goleme količine engleskog papira, neprocjenjivih rječnika, isprava i knjiga s računima sve je nestalo. Kada se Carey vratio u Serampore i pregledao teren, zaplakao je i rekao: "U jednoj kratkoj večeri višegodišnji napori su izgorjeli. Kako su nedokučivi putovi Božji. U zadnje vrijeme sam neke stvari doveo gotovo do savršenstva i razmišljao sam o misionarskom radu možda previše samo pohvalno. Gospodin me spustio da mogu što jednostavnije gledati Njega."

Iako je bio slomljenog srca, nije uzimao previše vremena za tugovanje. Sa velikom sposobnošću za oporavak Carey je napisao: "Gubitak je težak, ali kao što je putovanje cestom drugi put obično lakše nego prvi, vjerujem da ni naš posao nije ništa izgubio od stvarne vrijednosti. Mi nismo obeshrabreni, dakako rad je već započeo na svakom jeziku. Mi smo oboreni, ali ne u očaju ".
Carey je odlučio vjerovati Bogu da će iz žara doći bolji tisak i više biblijskih prijevoda. U roku od nekoliko mjeseci Carey je postavio dućan u skladištu. Carey nije znao da će vatra njemu i njegovom radu privući pozornost ljudi diljem Europe i Amerike baš kao i Indije. U samo pedeset dana samo u Engleskoj i Škotskoj sakupljeno je oko 10.000 funti za obnovu Careyevog izdavačkog posla.
Toliko novca je dolazilo da je Andrew Fuller, Carey prijatelj i vođa misije u Engleskoj, nakon putovanja vezanog za fond i donacije, rekao svom odboru: "Moramo prestati donirati." Mnogi volonteri su došli do Indije da također pomognu.

Do 1832. godine Careyeva obnovljena i proširena tiskara je izdala cjelovite Biblije ili dijelove Biblije na četrdeset četiri jezika i dijalekata Indije!

To pak blago imamo u glinenim posudama da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas. U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući; progonjeni, ali ne napušteni; obarani, ali ne oboreni - uvijek umiranje Isusovo u tijelu pronosimo da se i život Isusov u tijelu našem očituje. (2. Korinćanima 4:7-10)

Iz knjige The One Year Book of CHRISTIAN HISTORY (E. Michael, Sharon Rusten)