Horatio Gates Spafford - pjesma Kad mir poput rijeke

Horatio Gates Spafford bio je uspješan odvjetnik u Chicagu u 19. stoljeću kojem se posrećio i posao s nekretninama koje su mu donijele dosta novaca. Bio je oženjen suprugom Annom s kojom je 1860-tih godina imao četiri kćerke - Annie, Maggie, Bessie i Tanettu koje je osobito volio.

Kao kršćanin bio je prezbiterijanac. Poučavao je u nedjeljnoj školi, te je aktivno sudjelovao u podršci različitim kršćanskim službama. Bio je dobar prijatelj s poznatim evangelizatorom i propovjednikom D.L. Moodyem. 1871. godine za vrijeme velikog požara u Chicagu Spaffordu su izgorjele gotovo sve nekretnine i na taj način je izgubio gotovo sve svoje bogatstvo. Unatoč tome nije klonuo već je spremno pomagao drugima u toj teškoj situaciji, a veliku utjehu je upravo pronašao u tome što je njegova obitelj neozljeđena izbjegla požar koji je tada uzeo mnogo života.

Dvije godine nakon velikog požara Spaffordovi su bili oduševljeni sa rođenjem njihovog prvog sina (Horatia mlađeg) koji je ubrzo nakon nekoliko mjeseci umro. Nakon tog dogđaja obitelji Spafford je omogućen prijeko potreban odmor od nakupljene tuge iz tragedija proteklih godina, te su dobili priliku da odu u Europu i pomognu Moodyu na slijedećem evangelizacijskom skupu i da nakon toga posjete Izrael i Jeruzalem. Planirali su poduži godišnji odmor. Kako je Moody evangelizirao u Engleskoj to je bila ciljana destinacija za Spafforde, no zbog hitnog posla Horatio je morao odgoditi put. Telegram Anne SpaffordNekoliko dana prije Dana zahvalnosti na put prema Europi su krenuli njegova žena i četiri kćerke brodom Ville de Havre, dok im se on trebao pridružiti nakon nekoliko dana kada završi posao. Uz Annu i kćerke bila je i njihova francuska dadilja Emma Lorriaux, te nekolicina prijatelja i prijateljica koje su putovale s njima. No, to putovanje preko Atlantika je za njih bilo pogubno. 22. studenog 1873. godine u njihov se parobrod zaletio britanski jedrenjak Lockhearn i prepolovio ga je na pola. Poginulo je 226 osoba od ukupno 307 uključujući i sve četiri Spaffordove kćeri. Tjedan dana kasnije Horatio Spafford se probudio jednog jutra i ugledao zastrašujući naslov u dnevnim novinama. Brod Ville de Havre se sudario sa drugim brodom na Atlantiku i potonuo. Nije bilo nikakvih informacija o preživjelima. Tek 01. prosinca 1873. godine je Spafford primio telegram od svoje žene koja je preživjela brodolom s riječima :“Spašena sama“ (Saved alone).  Odmah zatim Spafford je otplovio prema Europi i dok je prolazio dijelom Atlantika gdje su poginule njegove kćeri riječi utjehe su se oblikovale u njegovom srcu. Neprestano je ponavljao u svojoj glavi: Bez obzira na sve, moja duša je dobro (It is well with my soul). Ta misao i rečenica je kasnije postala središte inspiracijske kršćanske himne koju je Horatio napisao pod istim imenom.

 

Kad mir poput rijeke

Kad mir poput rijeke me okružuje,
kad udari bura i grom,
u dobru i zlu ću se radovati;
dobro mi je u Gospodu mom.

Dobro u Gospodu,
dobro mi je u Gospodu mom.

Kad sotona vreba i zastrašuje,
riječ tvoja me ohrabruje.
Moj Isus je za mene nemoćnoga
sile tame pobijedio sve.

Sav dug je izbrisan, oprošteno je.
taj dar daje mir srcu mom.
Na križu je prikovan svaki moj grijeh.
Ja sam čist! - kličem sad dušom svom.

U Kristu sad živim i slušam mu glas.
riječ njegova vodi me svud.
U njemu je odmor i Božanski mir,
moja duša je sretna već tu.

 

1876. godine P.P. Bliss je te riječi uglazbio, a ta himna se i danas izvodi u mnogim protestantskim crkvama. Pretpostavlja se da je Horatio riječi za pjesmu uzeo iz dijela Biblije koji govori o ženi iz Šunama koja je izgubila sina kojega je kasnije Elizej podigao iz mrtvih (2. Kraljevima 4:26).

Nakon što se Horatio ponovno susreo sa ženom u Engleskoj, vratili su se ponovno u Chicago, a Bog ih je blagoslovio sa novom obitelji - sinom i dvije kćeri (Horatio, Bertha i Grace). Nažalost, njihov drugi sin Horatio je 1880. godine umro od šarlaha baš kao i njegov brat prije nekoliko godina. Nakon te tragedije, u rujnu 1881. godine Spaffordi su sa nekolicinom svojih prijatelja otputovali u Izrael i trajno se nastanili u starom dijelu grada Jeruzalema. Tamo su započeli rad koji je kasnije postao poznat kao "Američka kolonija". Služili su ljudima u potrebi, pomagali siromašnima, zbrinjavali bolesne i posvajali djecu bez roditelja. Njihova jedina svrha je bila pokazati ljudima oko sebe ljubav Kristovu.

Horatio G. Spafford koji je rođen 20. listopada 1828. u Lansingburghu (New York) umro je od malarije 16. listopada 1888. godine u Jeruzalemu. Njegova žena, Anna Spafford nastavila je započeti rad u Jeruzalemu sve do svoje smrti 1923. godine.

voices.yahoo.com